UCP2019 - Understanding Clouds and Precipitation

Europe/Berlin
Harnack-Haus, Berlin

Harnack-Haus, Berlin

Ihnestraße 16-20, 14195 Berlin
Allison Wing, Andreas Macke, Bjorn Stevens, Daniel Klocke, Ulrich Löhnert, Wiebke Schubotz
Description
  • The call for abstracts was closed on Nov 15.

Clouds, through their influence on radiative transfer, help determine Earth's energy budget and its susceptibility to perturbations. Clouds and their associated precipitation influence the dynamics of circulation systems, especially in the tropics. Increasingly cloud radiative effects are recognized as an additional mechanism for organizing circulation systems. UCP2019, as part of the WCRP Grand Science Challenge on Clouds, Circulation and Climate Sensitivity and the German National Project High-Resolution Clouds and Precipitation for Climate Prediction (HD(CP)²) will bring together leading scientists from the observational and modeling communities working on these topics to present their latest findings, and coordinate future activities to advance understanding of the role of clouds and precipitation in the climate system.

The conference is centered around five focus topics:

1. Looking toward global storm-resolving climate simulations
2. Insights from clouds and precipitation from recent and planned field studies
3. Technical advances for simulating, computing and observing clouds and precipitation
4. Coupling of aerosols, clouds and precipitation to circulations systems or the environment
5. Progress in understanding and representing unresolved processes in storm-resolving simulations

Conference keynote
Sandrine Bony, CNRS, Paris, FR

Thematic keynotes
Chris S. Bretherton, University of Washington, Seattle WA, USA
Susanne Crewell, University of Cologne, Cologne, DE
Peter Düben, ECMWF, Reading, UK
Cathy Hohenegger, MPI, Hamburg, DE
Mike S. Pritchard, UC Irvine, Irvine CA, USA
Irina Sandu, ECMWF, Reading, UK
Masaki Satoh, University of Tokyo, Tokyo, JP
Christoph Schär, ETH, Zurich, CH
Axel Seifert, DWD, Offenbach, DE
Aiko Voigt, KIT, Karlsruhe, DE

During the conference we will be exploring many means of communication such as oral presentations, poster sessions and round table discussions.

    • 08:00 09:00
      Participant Registration
    • 09:00 09:10
      Welcome by Conference Committee 10m
    • 09:10 09:30
      Welcome Note BMBF 20m
    • 09:30 10:30
      Morning session: Topic I
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m
    • 11:00 12:30
      Morning session: Topic I
    • 12:30 13:30
      Lunch Break 1h
    • 13:30 15:30
      Poster Session: Topic I
    • 15:30 16:00
      Coffee Break 30m
    • 16:00 18:00
      Afternoon Session: Topic I
    • 18:30 20:30
      Ice Breaker 2h
    • 09:00 09:30
      Conference Keynote 30m
    • 09:30 10:45
      Morning session: Topic II
    • 10:45 11:15
      Coffee Break 30m
    • 11:15 12:30
      Morning session: Topic II
    • 12:30 13:30
      Lunch Break 1h
    • 13:30 15:30
      Poster Session: Topic I
    • 15:30 16:00
      Coffee Break 30m
    • 16:00 18:00
      Afternoon session: Topic II
    • 18:30 21:30
      Conference Dinner 3h
    • 09:00 10:30
      Morning session: Topic III
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m
    • 11:00 12:30
      Morning session: Topic III
    • 12:30 13:30
      Lunch Break 1h
    • 13:30 15:00
      Walk around Campus 1h 30m
    • 15:00 15:30
      Coffee Break 30m
    • 15:30 17:00
      Afternoon session: Topic III
    • 17:00 18:00
      Poster Session: Topic I
    • 18:30 20:30
      Small Dinner 2h
    • 09:00 10:30
      Morning session: Topic IV
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m
    • 11:00 12:30
      Morning session: Topic IV
    • 12:30 13:30
      Lunch Break 1h
    • 13:30 15:30
      Poster Session: Topic I
    • 15:30 16:00
      Coffee Break 30m
    • 16:00 18:00
      Afternoon Session: Topic IV
    • 18:30 21:30
      Small Dinner 3h
    • 19:00 20:00
      Round Table discussion
    • 09:00 10:30
      Morning Session: Topic V
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m
    • 11:00 12:00
      Poster Session: Topic I
    • 12:00 13:00
      Morning Session: Topic V
    • 13:00 13:45
      Lunch Break 45m
    • 13:45 15:45
      Afternoon session: Topic V
    • 15:45 16:00
      Conference Closing 15m
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×